Η τεχνολογία Laser αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική τεχνική και την απαραίτητη καθημερινή υποστήριξη σε παραδοσιακές οδοντιατρικές τεχνικές. Οι συσκευές Laser αποτελούν ένα ασφαλές και σύγχρονο εργαλείο, που προσφέρει πολλαπλές οδοντιατρικές υπηρεσίες. Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι των κλασσικών οδοντιατρικών μεθόδων είναι κυρίως:
- η ανεκτικότητα της θεραπείας που επιτρέπει τη μείωση εφαρμογής αναισθησίας στην πλειονότητα των οδοντιατρικών πράξεων. Αυτό εξασφαλίζει μια καλύτερη σχέση με την πλειονότητα των ασθενών και ιδιαιτέρως με τα παιδιά
- η μειωμένη επεμβατικότητα της μεθόδου που προσφέρει μικρή αιμορραγία, λόγω της αιμόστασης καθώς και μειωμένη κυτταρική καταστροφή
- η μείωση του αριθμού των συνεδριών και του χρόνου των θεραπειών στην πλειονότητα των εφαρμογών
- η ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση
Η καθημερινές οδοντιατρικές πράξεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η χρήση Laser αφορούν όλο το φάσμα των θεραπειών όπως:
- περιοδοντικές θεραπείες
- ενδοδοντικές θεραπείες
- χειρουργική στόματος
- εμφυτευματολογία
- αισθητική οδοντιατρική
- θεραπείες επιχείλιου έρπητα
- θεραπείες κροταφογναθικής διάρθρωσης
Λεύκανση Δοντιών
Μία από τις συχνότερες εφαρμογές των Laser αποτελεί η λεύκανση των δοντιών, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Η λεύκανση αποτελεί μία ασφαλή διαδικασία, που συμβάλλει στη αλλαγή του χρώματος ζωντανών ή και απονευρωμένων δοντιών και βελτιώνει σημαντικά την αισθητική τους εμφάνιση. Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι, από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.
Η διαδικασία της λεύκανσης ουσιαστικά αφορά στην απομάκρυνση δυσχρωμιών από την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Οι δυσχρωμίες αυτές δημιουργούνται σταδιακά στην επιφάνεια των δοντιών από την καθημερινή χρήση τροφών ή συνηθειών με χρωστικές, όπως το τσιγάρο, τα αναψυκτικά, το κρασί, το τσάι και ο καφές.
Εκτός των εξωτερικών δυσχρωμιών, στην καθημερινή κλινική πράξη εμφανίζονται και εσωτερικές δυσχρωμίες, που προκαλούνται κυρίως από την παρατεταμένη παραμονή εξωτερικών δυσχρωμιών στην επιφάνεια του δοντιού, από την υπερβολική έκθεση στο φθόριο κατά την παιδική ηλικία, από τη λήψη αντιβιοτικών που περιέχουν τετρακυκλίνη, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων κ.α. Η πιο συνηθισμένη εσωτερική δυσχρωμία είναι αυτή που παρατηρείται στα απονευρωμένα δόντια.
Η λεύκανση δοντιών μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή/και στο σπίτι και να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι. Το λευκαντικό υλικό τοποθετείται στην επιφάνεια του δοντιού ή των δοντιών και δρα αυτοενεργοποιούμενο ή ενισχύεται με την χρήση ειδικής συχνότητας φωτός (Laser, ειδικές λάμπες λεύκανσης, led κ.α.). Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και δεν παρατηρούνται συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή ευαισθησία των δοντιών ή των ούλων.